Vanliga hudproblem och behandlingar

Vår hud utsätts för väldigt mycket under våra liv och det är inte underligt att det finns så många hudåkommor som det gör. En del problem är så klart vanligare än andra och här tar vi oss en titt på några av dessa och hur man kan behandla dem.

Känslig hud

Känslig hud kan även kallas stresshud och kännetecknas av exempelvis rodnader, fjällning och/eller utslag, främst vid stressiga stunder. Detta är något man kan ha på endast vissa områden och i olika utsträckningar. Egenbehandling av känslig hud bör börja med en titt på vilka hudprodukter man använder. Helst bör man undvika alla aktiva ämnen som till exempel BHA- och AHA-syror, men även retinol och retinoider. Titta efter produkter som är anpassade just känslig hud. Vid riktigt allvarliga problem kan man försöka få en remiss till en hudläkare som kan undersöka en mer noggrant.

Oönskad hårväxt

De flesta har definitiva åsikter om var hår bör och inte bör växa. Men även en del områden där hår naturligt växer är vi inte så speciellt förtjust i det. Det finns många olika metoder för att ta bort oönskad hårväxt och den vanligaste är ju genom rakning. Nu har säker många hört att hår som rakas växter ut snabbare eller grövre, men detta stämmer faktiskt inte. Om hårväxten är väldigt synligt, som till exempel på ansiktet, och man inte vill arbeta för att konstant hålla detta i schack finns det även mer långvariga lösningar.

Vuxenakne

Akne är inte bara något som drabbar ungdomar. Anledning till varför många ungdomar får akne är på grund av hormonförändringar och känsliga talgkörtlar. Detta händer inte i samma utsträckning för vuxna men det är fortfarande många vuxna varje år som får akne. Det händer dock att detta förväxlas med rosacea. Det finns speciella hudvårdsprodukter framtagna för att behandla akne hos vuxna, så detta är ett bra första steg. I mer allvarliga fall kan man få receptbelagda A-vitamincrèmer eller till och med antibiotika.